Patient- och egenavgifter

För det mesta behöver du inte betala något för ditt hjälpmedel, utan lånar det kostnadsfritt. Ibland måste du dock betala en hjälpmedelsavgift, och vissa tillbehör betalar du själv.

Betalning och faktura

Får du hjälpmedel med egenavgift kommer du att få en faktura på de hjälpmedel som skickats till dig. Har du skyddade personuppgifter skickas fakturan via Skatteverkets förmedlingstjänst.

Fakturan ska betalas inom 30 dagar. Betalas inte fakturan, kommer påminnelse att skickas. Påminnelsen ska vara betald inom 10 dagar. Skulle inte avgiften vara betald trots påminnelse kommer avgiften att skickas till inkasso.

Autogiro

Avgiften kan betalas med autogiro. Använd denna blankett för anmälan om autogiro. Observera att ort, datum och din underskrift behöver skrivas för hand. 
Autogiroanmälan (pdf)

Egenavgift

Läs mer om egenavgifter i på Vårdgivarguidens webbplats: 
Egenavgifter | Vårdgivarguiden

Egenansvar

Hjälpmedel som inte är ett hälso- och sjukvårdsansvar får brukaren själv köpa. Det kallas egenansvar.

Avgifter korttidsförskrivning

För dig som har ett tillfälligt medicinskt behov (max sex månader) av hjälpmedel, på grund av operation eller liknande, kan korttidsförskrivning tillämpas av en förskrivare.

Om behovet kvarstår efter sex månader krävs vanligen en förskrivning av hjälpmedlet. Om ingen förskrivning sker kommer patienten även i fortsättningen betala för hjälpmedlet.

Observera att barn och vuxna med varaktig funktionsnedsättning, men med tillfälligt behov av specifikt hjälpmedel, inte behöver betala någon avgift. Förskrivaren fyller i denna informationen i kommentarsfältet på beställningen i Beställningsportalen.

Läs mer om korttidsförskrivning i Vårdgivarguiden.