Förflytta

Hjälpmedel inom det här sortimentsområdet kräver ofta konsultation innan förskrivning.

Aktiviteter i dagliga livet (ADL)


Cyklar
- kan endast förskrivas till barn under 18 år.
Mer information och förskrivningskriterier, se Tre- och fyrhjuliga cyklar med fotpedaler | Vårdgivarguiden

Positioneringskuddar - se Positioneringskuddar, -dynor och -system | Vårdgivarguiden

I sortimentet för Överflyttning finns:

  • Gånghjälpmedel - förskrivs till personer som behöver stöd vid gång/förflyttning. Ta reda på vilket typ av stöd patienten behöver, var hjälpmedlet ska användas och patientens mått.
  • Gåstolar - förskrivs av arbetsterapeut eller sjukgymnast/fysioterapeut.
  • Stödstång - kan ej förskrivas om ett stödhandtag i vägg uppfyller behovet. Stödhandtag är egenansvar.

För mer information och förskrivningskriterier om, se Överflyttning | Vårdgivarguiden

Taklyft - du som förskrivare fyller i en konsultationsremiss. Därefter bokas ett hembesök (projektering) varpå du beställer lämplig modell av taklyft (rak bana eller travers) i Beställningsportalen samt skriver en arbetsorder för montering. Tid för hembesök för montering bokas av montör. 

Kontakta oss i ADL-gruppen

Mejla din fråga till oss på hjmsadl.slso@regionstockholm.se 
Vi svarar på frågor om hjälpmedel, regelverket m.m. Tänk på att inte skriva personnummer eller annan känslig information i e-posten.  


Elrullstolar 

Det här sortimentsområdet kräver konsultation. Under rubriken Konsultation finns lathund och konsultationsblankett för både elektrisk rullstol och sittanalys i pdf-format. 

Elrullstolar - se i Eldrivna rullstolar med manuell direktstyrning | Vårdgivarguiden

Bilanpassningar är egenansvar och går därför inte att förskriva på regionens bekostnad. Region Stockholm bekostar inte demontering och reparationer av befintliga bilanpassningar.

Kontakta oss i elrullstolsgruppen

Mejla din fråga till oss på hjmselrull.slso@regionstockholm.se 
Vi svarar på frågor om hjälpmedel, regelverket m.m. Tänk på att inte skriva personnummer eller annan känslig information i e-posten. 

 

Manuella rullstolar

Komfortrullstolar kan förskrivas när gånghjälpmedel inte täcker behovet av förflyttning. Om du vill prova ut manuell rullstol kan du som förskrivare skicka in en konsultationsremiss. 

Aktivrullstol - en rullstol som anpassas efter patientens behov. Den är framför allt avsedd att köras av patienten själv. 

Allroundrullstol, vuxen - en rullstol som anpassas efter patientens behov. Den är framför allt avsedd att köras av patienten själv. Manuell rullstol ska inte ersätta rehabilitering.

För information och regelverk om detta sortiment, se Manuella tvåhjulsdrivna rullstolar | Vårdgivarguiden

Coxitstol - en arbetsstol där ena halvan av sitsen kan vinklas ned. Kan förskrivas till patienter med grav sittproblematik för att sitta och bibehålla sittande ställning. Den passar patienter som inte kan böja 90 grader i ena höftleden. För information och förskrivningskriterier, se Coxitstolar | Vårdgivarguiden

I sortimentet finns också: 

Brukarmanövrerade drivaggregat 
Som förskrivare utgår du från patientens behov av antingen allround- eller aktivrullstol. Vid val av rullstol och drivaggregat följer vi det kombinationsavtal som finns mellan rullstols- och drivaggregatsleverantörerna. För att garantin ska gälla för de separata produkterna finns det krav på hur de ska monteras, hanteras och utrustas/begränsas med tillbehör.

Om du vill prova ut brukarmanövrerade drivhjul kan du som förskrivare skicka in en konsultationsremiss. 

Kontakta oss i MSD-gruppen (Manuella rullstolar, sitsar och dynor)

Mejla din fråga till oss på hjmsmsd.slso@regionstockholm.se 
Vi svarar på frågor om hjälpmedel, regelverket m.m. Tänk på att inte skriva personnummer eller annan känslig information i e-posten.  



Konsultation

Om du vill prova ut hjälpmedel inom detta sortimentsområdet krävs ofta en konsultation. Ladda ner och fyll i konsultationsblanketten för det hjälpmedel du ska förskriva och skicka in till oss. 

Du hittar blanketterna här:

Blankettbank